Husi na trave

Mať na stole vlastnou pomocou odchovanú hus je viac ako len skvelé. Každý z nás určite uprednostní domácu hus pred kupovanou, odchovanou vo veľkochove. Už len preto, že pasúca sa na slniečku, na tráve odchovaná hydina, je jednoznačne chutnejšia, ako rýchlo vykrmované kusy zabalené vo fólii na regáli. Nie každý sa však odváži ísť do vlastného chovu, pretože husi nie sú len úžitok vo forme pečeného mäska, ale predovšetkým, než dosiahnu jatočnú hmotnosť aj nie málo starostí a zodpovednosti. Keď sa však už niekto odhodlá na ich chov, určite výsledok neobanuje.

Na začiatok si treba uvedomiť, že treba mať nielen podmienky na chov, ale treba si vybrať aj správne plemeno husí, ktoré chceme chovať, podľa požiadaviek na výsledok, aký chcete dosiahnuť. Plemien husí je veľa, od ľahkých až po ťažké. Pri chove na mäso treba vyberať práve stredné až ťažké plemená, ktoré sú vyšľachtené tak, aby rýchlo rástli, dosahovali vysokú hmotnosť a mali dostatočne kvalitné mäso. Nižšie Vám prinášame stručný prehľad plemien vhodných na mäso a prípadné odporúčania.

Reklama
Husatko

Prehľad najlepších mäsových plemien husí

PlemenoHmotnosť gunáraHmotnosť husiZnáška (vajec/rok)Výhody pre mäso
Toulouská hus8–12 kg7–10 kg25–30 ksVeľmi vysoká hmotnosť, výborná výťažnosť mäsa a tuku, vhodná aj na pečeň
Emdenská hus8–12 kg7–11 kg20–60 ksRýchly rast, kvalitné biele mäso, veľké telo
Landeská hus7–7,5 kg6–6,5 kg25–40 ksLahôdková pečeň, rýchly rast, otužilosť, výborná mäsitosť
Veľká šedá hus7,5–9,5 kg6–7 kg30–40 ksRýchly rast, vysoká hmotnosť, dobrá výťažnosť mäsa
Rýnska hus6–8 kg5–7 kg30–40 ksPevná kostra, dobre vyvinuté svalstvo, výborný pomer mäsa k tuku
Slovenská biela6–8 kg5–6 kg20–25 ksKvalitné mäso, vhodná na domáci chov, dobrá znáška
Gorká (Lindovská)7–8 kg6–7 kg30–40 ksRýchly rast, vysoká hmotnosť, dobrá liahnivosť húsat
Kubánska hus5–6 kg4,5–5 kg70–80 ksRýchly rast mláďat, dobrá produkcia vajec, vhodná na intenzívny chov

Charakteristika najobľúbenejších plemien

Toulouská hus
Najväčšie a najťažšie plemeno pôvodom z Francúzska. Patrí medzi najťažšie a najmäsitejšie plemeno.Je ideálne na produkciu mäsa a veľkej pečene (foie gras), no chovateľ z husí získa aj množstvo kvalitného peria. Vyznačuje sa svojím mohutným telom so širokým a krátkym trupom, vysokou výťažnosťou mäsa a tuku. Hmotnosť pečene môže dosahovať až 1kg.Vajcia sú vhodné ako na liahnutie, tak aj na konzum. Plemeno pre skúsenejších chovateľov, nakoľko vyžaduje kvalitné a vyvážené kŕmenie a vyššiu starostlivosť.

Emdenská hus
Veľmi staré a rozšírené plemeno zo severného Nemecka. Je známe rýchlym rastom a vysokou hmotnosťou. Kvôli vyššej hmotnosti plemena nelieta, no potrebuje dostatok priestoru na pohyb. Mäso tohto plemena je veľmi kvalitné, s nízkym obsahom tuku, pečeň je veľká. Vhodná na intenzívny chov aj pre menšie farmy.

Landeská hus
Francúzske stredne ťažké plemenoz regiónu Landais, známe najmä vďaka produkcii veľkej lahôdkovej pečene, ale aj kvalitného mäsa. Má kompaktné pevné telo s dvojitým podbruškom, je otužilá, odolná voči chorobám a vhodná aj do drsnejších podmienok. Nenáročná a vhodná hus aj pre začiatočníkov a menej skúsených chovateľov. Mäso je chutné a šťavnaté.

Veľká šedá hus
Plemeno husi vyšľachtené na Ukrajine krížením Toulouskej a Romenskej husi. Je to jedno z najlepších plemien na mäso ako v domácom chove, tak aj v komerčnom chove. Má široký a hlboký, dobre osvalený hrudník, stredne dlhý a hrubý krk. Rýchlo rastie a dosahuje vysokú hmotnosť (húsatáv 9. týždni už môžu vážiť 4,5kg) – má dobrú výťažnosť mäsa. Pečeň dosahuje hmotnosť 350 – 450g. Hus vhodná na pastvu aj na intenzívny výkrm.

Rýnska hus
Tradičné európske plemeno, ktorépochádza z oblasti povodia Rýna v Nemecku a patrí medzi najstaršie európske plemená husí. Je to stredne ťažké až ťažké plemeno, mápevnú kostru a dobre vyvinuté svalstvo. Vyšľachtená bola najmä za účelom produkcie mäsa. Mäso je kvalitné, šťavnaté a veľmi chutné, s výborným pomerom mäsa k tuku. Vhodná na domáci hobby chov aj na ten farmársky. Hus vhodná na pastvu s výbornou adaptáciou na lokálne podmienky.

Slovenská biela hus
Naše národné plemeno vyšľachtené v okolí Nitry. Definuje sa ako stredne ťažké plemeno, vhodné na extenzívny (pasienky a voľný chov) aj intenzívny chov (v halách s kontrolovanými podmienkami). Široký hrudník, mohutný trup, s nie moc vyvinutým podbruškom, prispôsobená na chov v našej zemepisnej lokalite a podmienkach. Poskytuje kvalitné mäso, chutnú pečeň a perie, je odolná a nenáročná a má zachovaný pud kvokavosti, čo uľahčuje ďalšie rozmnožovanie. Dožíva sa v priemere 12 rokov, pričom na plemenitbu je vhodná 6 rokov. Aktuálne ohrozené plemeno, ktorého sa celkovo na Slovensku chová len niekoľko stoviek kusov.

Gorká (Lindovská) hus
Plemeno pochádzajúce z Ruska, vyšľachtené v oblasti Nižného Novgorodu, krížením miestnych plemien s čínskou husou s cieľom vyššej produkcie mäsa a väčšej odolnosti. Je to rýchlo rastúce plemeno s vysokou hmotnosťou a dobrou liahnivosťou húsat. Húsatá dosahujú vysokú hmotnosť už v dvoch mesiacoch – 4 až 5 kg.Hus vhodná na intenzívny chov a produkciu mäsa, pričom mäso je chutné a v rámci úžitkovosti sa cení aj ich kvalitné perie. Nenáročné a odolné plemeno čo dobre znáša aj teplotné výkyvy, no je citlivé na niektoré parazitárne ochorenia.

Kubánska hus
Pomerne nové menšie mäsové plemeno, ktorého vznik prišlo v krížením čínskej a africkej husi. Stredne veľké plemeno s vypuklým hrudníkom a krátkymi no svalnatými nohami. Rýchlo rastie a má veľmi dobrú – vysokú produkciu vajec. Húsatá dosahujú hmotnosť 3 až 3,5kg už v dvoch mesiacoch veku. Celkovo tieto husi dospievajú už v 8 až 9 mesiacoch. Mäso je chutné a má nižší obsah tuku. Vhodná aj na intenzívny chov a rýchly výkrm mláďat. Je to nenáročné plemeno vhodné aj pre začínajúcich menej skúsených chovateľov.

Zhrnutie na záver

Ak hľadáte pre seba to najlepšie plemeno husí na mäso, treba vyberať zo stredne ťažkých až ťažkých plemien, pričom treba prihliadať aj na podmienky, v akých môžete husi chovať, aj na Vaše skúsenosti z predošlým chovom. Zároveň si ešte pred určením konkrétneho plemena treba určiť, čo je priorita, či dosahovanie vysokých hmotností, alebo rýchly výkrm mláďat či chcete získať z chovaných zvierat čo najkvalitnejšiu a čo najväčšiu lahodnú pečeň. Váš výber musí zahŕňať všetky aspekty, aby ste s výsledkom boli spokojný a mali presne to, kvôli čomu husi chováte – kvalitné mäso, chutnú pečeň, či dokonca perie.

Ak by ste sa predsa len nevedeli rozhodnúť a chceli sa trochu inšpirovať inými –  v domácom chove sa na Slovensku chová predovšetkým Slovenská biela hus a Suchovská hus. V intenzívnom veľkochove sa využívajú najmä hybridné a zahraničné plemená husí. Medzi ne patria – Toulouská hus, Landeská hus alebo Emdenská hus, prípadne ich hybridy.